Přeskočit na hlavní obsah

Pigmentace u dospělých a u dětí

Barva zubu nebo pigmentace?

Tyto dva pojmy mohou být zaměňovány, ale protože každý z problémů má jinou příčinu, mají také jiné možnosti řešení.

Barvu zubu udává složení skloviny a především zuboviny, dál hladkost povrchu a tloušťka skloviny, která překrývá žlutější vrstvu zuboviny. Např. dětské zuby obsahují hodně vody, a tak většinou vídáme zářivé, bílé zoubky. U stálých zubů už tolik vody není, a navíc s věkem vody ubývá a zuby „žloutnou“. Tyto faktory jsou vrozené a běžně neměnné. Barvu zubu pak můžeme upravovat pouze působením na jeho strukturu (profesionálním bělením). Což žádné pasty, ani lampičky nezajistí. Ale o tom jindy.

Jako pigmentace označujeme vše, co se na zubech usadí z vnějšího prostředí a má tmavou barvu. Mohou to být potraviny přirozeně barevné (červená řepa, lesní borůvky…), nápoje (typicky červené víno a černá káva, ale také zelený a černý čaj) a hlavně cigarety. Jejich vliv na tvorbu pigmentací ovšem závisí na frekvenci příjmu (pokud sníme řepu 1x za 14 dnů, pigmenty se nevytvoří v takové míře, jako když pijeme 4 kávy denně). Pigmenty se také ukládají především do nevyčištěného plaku. Proto jsou nejčastěji tmavé linie u dásní, které zvýrazňují nevyčištěnou oblast zubu. To nám může částečně posloužit jako upozornění, kde je potřeba čistit lépe. Díky tomu, že pigment se na zubu tvoří z vnějšího prostředí, můžeme ho také poměrně snadno odstranit.

Zubní pasty „pro odstranění pigmentací“

Zubní pasty určené pro kuřáky, na pigmentace nebo s přídavkem „whitening“ obsahují především abraziva, která obrušují povrch zubu. Jejich efekt můžeme přirovnat ke šmirgl papíru. Čím více těchto částic obsahuje (čím vyšší RDA), tím lépe odstraňuje pigment, zubní plak, ale bohužel i samotnou sklovinu, případně zubovinu. Proto je potřeba dávat pozor na složení past a používat je pouze po omezený čas (např. 1 měsíc v roce). Abrazivitu past také významně ovlivňují elektrické kartáčky, které kvůli rychlým pohybům hlavice abrazivitu NÁSOBÍ.

Některé pasty lákají na obsah peroxidu vodíku a jeho bělící účinek. Legislativou je ale koncentrace peroxidu povolena maximálně na obsah 0,1 % peroxidu ve volně prodejných prostředcích, při které se nelze bavit o jeho bělícím účinku na zuby, obzvláště během 1-2 minut používání zubní pasty. Některé pasty obsahují také enzymy (bromelain, papain), které interagují se strukturou pigmentu bez toho, aniž by narušovaly zubní strukturu, účinkují ale pouze při dlouhodobém používání a po prvotním očištění zubů od pigmentací (po profesionální dentální hygieně), kdy je povrchu zubu dobře očištěn. Jejich účinek zatím ale nebyl potvrzen vědeckými studiemi.

Mezi nejčastější sloučeniny obsažené v zubních pastách na bělení nebo proti pigmentacím patří sodium bicarbonate (jedlá soda), hydrated silica (hydratovaný oxid křemičitý), charcoal powder (aktivní uhlí). Tyto všechny sloučeniny jsou abrazivní a s pigmentem odstraňují také části skloviny.

Co dělat s pigmentacemi?

Pokud pigmenty na zubech už máte, ve větší míře a esteticky vám vadí, je vhodné navštívit ordinaci dentální hygieny, kde je dnes už téměř automaticky součástí ošetření tzv. pískování. Pískování slouží jak k odstranění měkkých povlaků ze zubu (plaku), tak i právě pigmentací. Kromě odstranění pigmentu se povrch zubu zaleští, aby se zamezilo opětovnému zapigmentování v krátkém čase. (Pokud jsou ale stále přítomny zdroje pigmentů, zuby bude v budoucnu opět potřeba očistit). Ne vždy je ale možné ze zubu vše odstranit a především ne v jedné návštěvě. Můžete také dostat nějaké tipy, jak předcházet uchycování pigmentů na vašich zubech.

Pigmentace u dětí

Pigment se může vyskytovat i na dočasných, dětských, zubech. Předpokládá se, že jejich vznik je zapříčiněn tzv. chromogenními bateriemi, které metabolizují železo a vznikají tmavé sloučeniny, které ulpívají v nevyčištěném povlaku, který tím obarví. Na zubech jsou pak viditelné linie u krčků zubů nebo mohou zakrývat celé zubní plochy.

Čím větší množství bakterií je v ústech, tím více obarvují plak, proto je doporučováno po odstranění těchto pigmentací (nejčastěji na dentální hygieně) upravit skladbu mikroorganismů v dutině ústní např. pomocí ústních probiotik (např. Biogaia ProDentis, Hylodent orální probiotika). Největšího efektu se docílí vycucáním tabletky v ústech bez zapíjení vodou, četnost a konkrétní použití je dáno v návodu na použití.

Výhodou zapigmentovaných zubů je dle výzkumů [1,2] snížení kazivosti zubů. Pravděpodobně dochází díky změně složení bakterií v ústní mikroflóře ke snížení množství kariogenních bakterií, které vznik kazu významně podporují.

Pokud si nejste jisti, jestli na zubech je pigment nebo ne, je vhodné navštívit zubního lékaře, který vyloučí jiné možnosti (jako je zubní kaz, vada zubu apod.).


[1] Elelmi, Y., Mabrouk, R., Masmoudi, F. et al. Black stain and dental caries in primary teeth of Tunisian preschool children. Eur Arch Paediatr Dent 22, 235–240 (2021). https://doi.org/10.1007/s40368-020-00549-3

[2] De Rezende VS, Fonseca-Silva T, Drumond CL, Ramos-Jorge ML, Paiva SM, Vieira-Andrade RG. Do Patients with Extrinsic Black Tooth Stains Have a Lower Dental Caries Experience? A Systematic Review and Meta-Analysis. Caries Res. 2019;53(6):617-627. doi: 10.1159/000500476. Epub 2019 Aug 7. PMID: 31390620.

Komentáře

Nejoblíbenější články

Solo kartáček

Jak dovést čištění k dokonalosti Solo, single nebo jednosvazkový kartáček. Mnoho názvů a mnoho způsobů použití. Vždy ale platí, že tento kartáček patří do ruky pouze tomu, kdo je svým zubům ochotný věnovat něco navíc a dobře zvládá čištění s klasickým (manuálním či elektrickým) kartáčkem a mezizubním kartáčkem nebo nití. Stavba kartáčku Jednosvazkový kartáček tvoří rukojeť, krček a pracovní část stejně jako u manuálního kartáčku. Nejdůležitější částí jsou vlákna uspořádaná pouze v jednom silném svazku. Vlákna mohou být zaoblená nebo zakončena špičkou a jsou vždy o něco tvrdší, než by měla být vlákna klasického kartáčku. Kvůli tomu se s jednosvazkovým kartáčkem čistí pouze zub, nikoliv dáseň. Způsob použití S jednosvazkovým kartáčkem je potřeba umět zacházet a mít dobře rozvinutou jemnou motoriku, aby byla vyčištěna všechna potřebná místa a zároveň se neubližovalo měkkým ani tvrdým tkáním v ústech. Techniky čištění se popisují dvě. V obou případech se zuby čistí jednotlivě a

Ústní dutina miminka v době těhotenství

Na správný vývoj miminka má vliv genetická výbava, ale také prostředí, ve kterém se vyvíjí. Vývoj miminka je takový malý velký zázrak a co se týče vzniku zubů, není to žádná výjimka. Základy se totiž vytvářejí už v  6. týdnu těhotenství . V tuto dobu o těhotenství ještě ani nemusíte vědět. Proto se doporučuje dodržovat určitá opatření již před otěhotněním, protože důležité základy celého lidského těla se tvoří hned od prvních dnů. Čím více bude tělo na těhotenství připraveno, tím snazší by pak měl být průběh a následná péče o miminko i o sebe jako novopečeného rodiče. Příprava by se pak měla týkat celkového zdravotního stavu, jak z pohledu fyzického, včetně zubního zdraví, tak i psychické pohody. Vývoj čelistí a zubů Zárodky dočasných zubů vznikají od 6. týdne, zárodky stálých zubů od 4. měsíce těhotenství a jejich vývoj trvá ještě v době úplného prořezání zubu do úst. Největší vliv na zubní tkáň tak má to, co se děje v těhotenství a v mladém dětském věku. Je to tedy doba, kdy je