Přeskočit na hlavní obsah

Ústní dutina miminka v době těhotenství

Na správný vývoj miminka má vliv genetická výbava, ale také prostředí, ve kterém se vyvíjí.

Vývoj miminka je takový malý velký zázrak a co se týče vzniku zubů, není to žádná výjimka. Základy se totiž vytvářejí už v 6. týdnu těhotenství. V tuto dobu o těhotenství ještě ani nemusíte vědět. Proto se doporučuje dodržovat určitá opatření již před otěhotněním, protože důležité základy celého lidského těla se tvoří hned od prvních dnů. Čím více bude tělo na těhotenství připraveno, tím snazší by pak měl být průběh a následná péče o miminko i o sebe jako novopečeného rodiče. Příprava by se pak měla týkat celkového zdravotního stavu, jak z pohledu fyzického, včetně zubního zdraví, tak i psychické pohody.

Vývoj čelistí a zubů

Zárodky dočasných zubů vznikají od 6. týdne, zárodky stálých zubů od 4. měsíce těhotenství a jejich vývoj trvá ještě v době úplného prořezání zubu do úst. Největší vliv na zubní tkáň tak má to, co se děje v těhotenství a v mladém dětském věku. Je to tedy doba, kdy je zub stále „schovaný“ pod dásní.

Základem tvorby zubů je tzv. dentogingivální lišta, ze které kromě zubů vzniká dáseň, čelistní kosti, tváře a rty. Lišta se okolo 8. týdne těhotenství začne rozpadat a vznikají jednotlivé ostrůvky, základy dočasných i stálých zubů, ze kterých se následně tvoří jednotlivé zubní tkáně.

Důležitou součástí vzniku zubu je také jeho mineralizace. Díky ukládání minerálních látek (především vápníku, fosforu a fluoru) zub tvrdne a je odolnější. Jakmile je vytvořena zubní korunka (viz Stavba zubů), začíná tvorba kořenů a fáze prořezávání. Právě díky vzniku kořenů je korunka „vytlačována“ směrem do ústní dutiny. Po prořezání zubu do úst se také tvoří dásňový žlábek (viz Zánět dásní a přilehlých tkání). Kořen se vyvíjí ještě asi 3 roky po prořezání. Toho je možné využít např. při úrazech, protože se tato tkáň může poměrně dobře hojit.

Obrázek převzat od doc. MUDr. Kočové Csc. https://www.zubnistranky.cz/embry.pdf

Co vývoj zubů ovlivňuje?

Největší vliv na vývoj plodu má tělo matky a genetické vybavení od obou rodičů. Přesný poměr není znám a pravděpodobně bude u každého lehce odlišný. Nicméně to, co můžeme ovlivnit po početí (ideální ještě před ním) je fyzický a zdravotní stav – ideální hmotnost, vyvážená racionální výživa, dostatečná pohybová aktivita nejen budoucí matky, ale i otce. V souvislosti s ústní dutinou to je pak celkové zdraví nebo kompenzované chronické onemocnění (diabetes mellitus, celiakie, vysoký krevní tlak apod.), vyléčení zánětů v ústech nebo podle možností zmírnění jeho projevů (i krvácení dásní) a tím i úprava návyků ústní hygieny. Návyky se však mohou v průběhu těhotenství proměňovat (ranní nevolnosti, zvýšený dávivý reflex, změna chutí, únava…). Pokud je nevolnost či nechutenství dlouhodobé a omezující, vyhledejte svého obvodního lékaře, gynekologa či nutričního terapeuta.

Genetické dispozice se pak týkají především složení jednotlivých zubních tkání (odolnost), její množství, ale také zubní anomálie. Pokud rodič nemá některý zub založený, zvyšuje se pravděpodobnost, že dítě také nebude mít nějaký/nějaké založený/é. Nemusí to ale vždy být ten stejný zub. Na toto se klade důraz v období výměny chrupu a měl by to pozorovat praktický zubní lékař.

Pokud má matka neléčené onemocnění závěsného aparátu zubu (parodontitida), zvyšuje se riziko předčasného porodu dítěte s nízkou porodní hmotností se všemi komplikacemi. V těhotenství má žena nárok dokonce na 3 zubní prohlídky v roce a i přesto, že návštěvy nejsou povinné, je vhodné být v pravidelné péči i u zubního lékaře. Pro všechny je snazší, když je stav chrupu a dásní stabilizován ještě před otěhotněním, protože zákroky jsou v těhotenství omezovány na nezbytně nutné. Kromě informací o svých ústech navíc zjistíte i jak se starat o ústní dutinu miminka. Pokud docházíte také na dentální hygienu, péče se vztahuje spíše na prevenci, jemné ošetření a zodpovězení případných dotazů.

Souvislost s tvorbou zubních oblouků a prevencí vzniku rozštěpů má pak dostatečný příjem kyseliny listové, na který cílí mnoho společností prodávajících potravinové doplňky, dávky je ale možné dosáhnout i pomocí stravy.

Ústní péče v těhotenství

Pokud se vás nevolnosti ani žádné jiné „vedlejší efekty“ netýkají, máte poměrně značnou výhodu. Snažte se nepolevit ve své dosavadní ústní hygieně, ideálně ji ještě vylepšit a můžete čas a energii věnovat něčemu jinému.

S ranními nebo celodenními nevolnostmi je to složitější. Vedle zvýšené potřeby přísunu dostatečného množství jídla v potřebné kvalitě je potřeba dbát na současný vliv čištění zubů před/po jídle. Snažte se dodržet rozmezí alespoň 20 minut mezi čištěním zubů a konzumací jídla nebo ovocných/zeleninových šťáv. Vše kromě vody mění prostředí v ústech a slinám trvá 20-30 minut, aby prostředí opět vyvážily. V opačném případě si můžete zuby obrušovat víc, než by bylo nutné a tím podpořit vznik citlivosti zubů. V tomto období se snažte zuby vyčistit jednou denně opravdu pořádně. Jestliže je problém kartáček udržet v ústech delší dobu, mějte ho při ruce pořád a při volné chvilce čistěte, vždy jiný úsek chrupu. Také můžete vyzkoušet jinou zubní pastu nebo pastu používat jen výjimečně, případně vyměnit klasický zubní kartáček za jednosvazkový (solo) – pak je ale potřeba počítat s prodloužením doby, kterou strávíte u čištění zubů.

S individuálními obtížemi vám pak nejlépe poradí zubní lékař či dentální hygienista, ke kterému docházíte.


Zdroj:

MERGLOVÁ, Vlasta a Romana KOBEROVÁ IVANČAKOVÁ. Vývojové a získané poruchy zubů a tvrdých zubních tkání. Praha: Havlíček Brain Team, 2011. Edice zubního lékařství (Havlíček Brain Team). ISBN 978-80-87109-27-4.

Komentáře

Nejoblíbenější články

Solo kartáček

Jak dovést čištění k dokonalosti Solo, single nebo jednosvazkový kartáček. Mnoho názvů a mnoho způsobů použití. Vždy ale platí, že tento kartáček patří do ruky pouze tomu, kdo je svým zubům ochotný věnovat něco navíc a dobře zvládá čištění s klasickým (manuálním či elektrickým) kartáčkem a mezizubním kartáčkem nebo nití. Stavba kartáčku Jednosvazkový kartáček tvoří rukojeť, krček a pracovní část stejně jako u manuálního kartáčku. Nejdůležitější částí jsou vlákna uspořádaná pouze v jednom silném svazku. Vlákna mohou být zaoblená nebo zakončena špičkou a jsou vždy o něco tvrdší, než by měla být vlákna klasického kartáčku. Kvůli tomu se s jednosvazkovým kartáčkem čistí pouze zub, nikoliv dáseň. Způsob použití S jednosvazkovým kartáčkem je potřeba umět zacházet a mít dobře rozvinutou jemnou motoriku, aby byla vyčištěna všechna potřebná místa a zároveň se neubližovalo měkkým ani tvrdým tkáním v ústech. Techniky čištění se popisují dvě. V obou případech se zuby čistí jednotlivě a

Pigmentace u dospělých a u dětí

Barva zubu nebo pigmentace? Tyto dva pojmy mohou být zaměňovány, ale protože každý z problémů má jinou příčinu, mají také jiné možnosti řešení. Barvu zubu udává složení skloviny a především zuboviny, dál hladkost povrchu a tloušťka skloviny, která překrývá žlutější vrstvu zuboviny. Např. dětské zuby obsahují hodně vody, a tak většinou vídáme zářivé, bílé zoubky. U stálých zubů už tolik vody není, a navíc s věkem vody ubývá a zuby „žloutnou“. Tyto faktory jsou vrozené a běžně neměnné. Barvu zubu pak můžeme upravovat pouze působením na jeho strukturu (profesionálním bělením). Což žádné pasty, ani lampičky nezajistí. Ale o tom jindy. Jako pigmentace označujeme vše, co se na zubech usadí z vnějšího prostředí a má tmavou barvu. Mohou to být potraviny přirozeně barevné (červená řepa, lesní borůvky…), nápoje (typicky červené víno a černá káva, ale také zelený a černý čaj) a hlavně cigarety. Jejich vliv na tvorbu pigmentací ovšem závisí na frekvenci příjmu (pokud sníme řepu 1x za 14 dnů, p